NMK Larvik

På to og fire hjul siden 1931

NMK Larvik historie

  • Home
  • NMK Larvik historie

NMK Larvik ble stiftet 15.12.1931

Det hele begynte i 1930, da en gjeng Larviksmenn med interesse for motorsport meldte seg inn i NMK Skiensfjord. Det gikk greit og kjøre til Skien på sommeren, med høsten og vinteren bød på store utfordringer den gangen. Utover sommeren i 1931 begynte tanken på å starte en egen avdeling i Larvik, entusiastene innkalte til et møte hvor det ble diskutert om det skulle startes en motorklubb i Larvik, med tilknytting til organisasjonen NMK som hadde blitt stiftet 15 år tidligere. Det ble nedsatt et styre som skulle søke NMK Sentralt om å starte en avdeling i Larvik. Hovedstyret godkjente planene og 15.desember 1931 ble NMK avd.Larvik født.

Allerede året etter i 1932 ble det første løp, et kanadisk forfølgelsesritt for MC arrangert på Hovlandbanen. Hovlandbanen ble etter hvert hjemmebane for klubben og det ble før krigen kjøret 2-3 løp hvert år.

I 1946 var det igjen klart for nye løp på Hovlandbanen, da arr. klubben NM på langbane og to av klubbens medlemmer ble Norgesmestere Bjørn Bøe og Reidar Håkestad.

Utover på 50, 60 og 70 tallet vokste klubben i medlemstall og i mange år oppe i 3-400 medlemmer. Løpene ble mange, enkelte ganger på 60 tallet ble det kjørt løp hver uke og dugnadenes insatsen var stor. Mange husker løp som “Bereskapsløpene” med innlagt skyting, Gåteløp, PO cupen, PO løpene “Vårløpet” i Brunlanes, “Høstløpet”i Hedrum og nordover i fylket. “Vindfjellløpet”,” Vestfold Rundt” – “Farriskarusellen”- “Farris MiniRally” ”Rally Larvik” Bilslalåm, Rundbaneløpene på Hovland, både sommer og vinter, Gran Prix på Hovland med opptil 35 biler i heatene og 15 runder, Bakkeløpene i Tvedalen, Formel K, Bilcross og Rallycross på Bjerke og Hovland, Speedway på Lovisenlund og Bergeskogen, Motocross på Månejordet, Fredheim, Faret og Solberg. Trial på Kleiver, Iceracing på kunstisen på Fram Stadion.  

Klubben har flere ganger stått som arrangør av NM runder både på 2 og 4 hjul, og klubben har gjennom årene fostret flere Norgesmestere ( se Larvik A-Å). Etter mye arbeid fikk klubben  tillatelse av Nemnden for Automobilsport i Norge (senere NBF) å arrangere Rallycross på Fredheim ved Hedrum kirke, dette var det første Rallycross løpet som ble arrangert i Norge.  

LYSKASTEREN var vår klubbavis som kom ut i mange år med nytt fra fjern og nær.

Sankthans turene til Nesbrygge var et begrep på 60-70 tallet. Klubbens medlemsmøter ble i en årrekke holdt på Villa Farris og senere på Holms kafeteria. NMK Larvik sto flere ganger som arrangør av NMK Landsmøte og NMF Ting, det var tradisjon at klubben sto for dette hvert 10. år.

Damegruppa ble første gang startet i 1950, senere oppstartet igjen i 1969 og en gjeng ivrige damer drev veldig aktivt i 20 år og støttet klubben både økonomisk og sosialt, ikke minst arrangerte damene juletrefester for de yngste, skiturer med innlagte konkurranser med premier og diplomer til juniorene. Sommerturene til Bonnagolt i Farris med bading og fotballsparking.   

I 1978 startet gamlekara i klubben Nestorgruppa og den er fortsatt stil going strong og har 35 medlemmer som møtes til jevnlig samlinger hvor det bla.blir vist lokale motorsportsfilmer fra den gang da, og mye mimring. 

NMK Larvik la også stor vekt på trafikksikkerhet, og arrangerte flere trafikksikkerhet aksjoner sammen med politiet og KNA, NAF og MA. Den sosiale delen av klubbdriften besto i familieturer og klubbfester med premieutdeling. Det var ikke uvanlig at det var opptil 200 personer tilstede.

Lars Henry Johnsen